Transparentizarea activității administrației publice a Comunei Corbeanca este și va rămâne o prioritate a mandatului nostru.
Ținând cont că am fost învestit în funcția de primar la finalul lunii octombrie 2024, începem să avem o imagine din ce în ce mai amplă asupra a ceea am preluat, din perspectiva activităților, contractelor sau a situațiilor începute/născute anterior, dar ale căror efecte continuă în prezent și/sau în viitor.
Vă prezint aici situația serviciilor juridice contractate de primărie.
Ce este important de știu este că în acest moment sunt 88 de procese pe rol în care Primăria Comunei Corbeanca este parte. De calitatea asistenței juridice depinde în mare măsură succesul instituției noastre de a recupera unele prejudicii sau de a proteja interesele comunității și ale locuitorilor săi.
Din perspectiva serviciilor juridice, imediat preluării mandatului, am identificat existența unui Contract de prestări servicii juridice cu un cabinet de avocatură, în vigoare de la data de 29.08.2024. Analiza prevederilor acestui contract, precum și a Rapoartelor de activitate depuse de către prestatorul serviciilor juridice a evidențiat în mod clar ca activitatea efectiv prestată de avocatul respectiv se referea exclusiv la reprezentarea și/sau asistența juridică în dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată, în care Primăria Comunei Corbeanca, Primarul Comunei Corbeanca, Comisia Locală de Fond Funciară Corbeanca sunt părți. Deși prevederile Contractului de prestări servicii juridice stabileau obligații ample de consultanță, audit pe probleme legale, due diligence, la solicitarea autorității*, din Rapoartele de activitate depuse nu am putut identifica activitățile desfășurate concret cu referire la oferirea de consultanță de specialitate (cu titlu de exemplu, în Raportul de activitate era menționată o dată, cu specificarea ”Consultanță, asistență juridică și Avizare Contracte la sediul Primăriei Corbeanca, plus un număr de ore).
Avocatul trecea pe la primărie de două ori pe săptămână, când petrecea aproximativ câte o oră prin birourile primăriei.
Costurile lunare ale Primăriei Corbeanca cu serviciile juridice, în condițiile mai sus expuse, erau de 30.000 de lei fără TVA.
Dată fiind această situație, am solicitat sprijinul unui avocat, membru în Baroul București. Acesta a fost și este prezent în mod constant în sediul Primăriei Corbeanca pe parcursul celor 8 ore de lucru. Noul avocat a început preluarea dosarelor de instanță, în momentul în care Contractul de prestări servicii juridice menționat mai sus a încetat la data de 02.12.2024. De asemenea, avocatul prezent în Primăria Corbeanca a asigurat și asigură în permanență suport legal cu privire la situațiile urgențe apărute în activitatea zilnică, cum ar fi spre exemplu: analiza legalității documentelor în materii specifice activității zilnice a Primăriei Corbeanca, de ex. Urbanism, Asistență socială, Contracte de achiziții, redactare proiecte de hotărâri ale Consiliului Local și documentație suport, redactare și/sau vizare contracte cu entități terțe autorității publice locale.
Pentru aparatul intern din Primăria Corbeanca, prezența unui suport legal zilnic. pe durata întregului program, s-a dovedit a fi benefică.
În acest moment, avocatul gestionează un număr de 88 de dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată, prezentate în tabelul de mai jos.
De asemenea, în premieră pentru instituția Primăriei Corbeanca, avocatul respectiv a fost și este în permanență disponibil oricărui cetățean care a venit cu orice problemă de natură juridică. Mulți dintre dvs. ați cunoscut personal avocatul respectiv și i-ați spus problemele cu care vă confruntați.
Costurile serviciilor juridice, aferente acestei noi colaborări, pentru activitatea efectuată la finele anului 2024 au fost raportate la volumul de muncă ridicat pentru preluarea tuturor dosarelor într-un timp atât de scurt (o lună).
De la data de 03.01.2025, costul acestor servicii este de 35.000 de lei fără TVA pe lună, pentru că vom avea asigurată constant prezența a două persoane specializate în domeniul juridic.
De asemenea, am demarat formalitățile necesare pentru procedura de achiziție a serviciilor juridice, această procedură urmând a se realiza în conformitate cu dispozițiile legale.
În prezent, avocatul menționează în Raportul de activitate lunar fiecare lucrare/activitate/dosar de instanță/solicitare internă sau externă pe care a lucrat-o, indicarea materiei în care se încadrează și intervalul de timp concret alocat fiecărei activități în parte – spre exemplu, ”Definitivat Întâmpinare Dosarul nr. 31198/94/2024, aflat pe rolul Judecătoriei Buftea, ICDBB vs. Comuna Corbeanca, pregătire documente în vederea depunerii” – 2 ore). Așadar, la acest moment, Primăria cunoaște în orice moment cum exact sunt cheltuite fondurile alocate prestării serviciilor juridice.
Concret, din experiența celor câteva luni de mandat, pot spune că diferența nu constă neapărat în prevederile contractuale privind obiectul contractului de prestări servicii, ci în modalitatea în care ceea ce este menționat la obiectul contractului se prestează în concret.
Ștefan-Adrian Apăteanu, Primar